ΝΕΑ

Πυροσβεστήρες στο σπίτι – Έξυπνες Συμβουλές


Πυροσβεστήρες στο σπίτι – Έξυπνες Συμβουλές | #homesafety

Τα τελευταία χρόνια ολοένα αυξάνονται τα κρούσματα πυρκαγιάς σε οικιακές περιουσίες. Ειδικότερα, τα σπίτια εντός ή κοντά σε δασικές περιοχές απαιτούν επιπλέον μέριμνα καθώς ο κίνδυνος είναι αυξημένος. Το οξύμωρο είναι ότι ενώ δεν είναι υποχρεωτικό κάποιο σύστημα πυρασφάλειας για τα σπίτια, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν μέσα κατάσβεσης για την ασφάλεια πρώτα της οικογένειας κι έπειτα της περιουσίας!

Αν αναλογιστεί κανείς τα οφέλη σε σύγκριση με το κόστος, τότε αυτό είναι πολύ μικρό.
Μια πυρκαγιά μπορεί να προκληθεί ανά πάσα ώρα όπως πχ στο μαγείρεμα, στο τζάκι, στην καμινάδα, τα θερμαινόμενα σώματα ή τον λέβητα.

 

5 tips για να προστατεύεις το σπίτι σου από πιθανή φωτιά!

 

#1 Προμηθεύσου φορητούς πυροσβεστήρες
Αποτελεί το πιο βασικό κομμάτι στο πάζλ της πυρασφάλειας και είναι η πρώτη αγορά που πρέπει να γίνει. Παρότι δεν είναι υποχρεωτικό από κάποια νομοθεσία, είναι αυτονόητο ότι είναι απαραίτητοι. Οι επιλογές ποικίλουν ξεκινώντας από απλούς σκόνης 6kg έως τελευταίας τεχνολογίας όπως Υδρονέφωσης (water mist) ή Clean Agent.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι θα πρέπει να εκπαιδευτείς στη χρήση τους και να μην ψάχνεις οδηγίες χρήσης την ώρα που θα χρειάζεται να σβήσεις μια φωτιά!
Επίσης στο σημείο που θα βάλεις τον πυροσβεστήρα είναι καλό να έχεις και μία πυρίμαχη κουβέρτα.

 

#2 Βάλε ανιχνευτές καπνού σε επίμαχα σημεία
Η τεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά και οι νέοι ανιχνευτές είναι ικανοί να ειδοποιήσουν άμεσα ή ακόμα και να δώσουν εντολή για κάποια αυτόματη ενέργεια. Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι αν μιλάμε για ολοκληρωμένη πυρασφάλεια.
Η τοποθέτηση μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε σημείο κινδύνου και επί το πλείστον λειτουργούν με μπαταρία.

 

#3 Τοποθέτησε πυράντοχες πόρτες στο σπίτι
Τα κουφώματα μπορεί να σε βοηθήσουν στην προστασία σπιτιού από φωτιά. Οι πυράντοχες πόρτες είναι ειδικές πόρτες ασφαλείας, κατασκευασμένες από πυρίμαχα υλικά. Σκοπός τους είναι να καθυστερούν την εξάπλωση της φωτιάς στο σπίτι. Δεν εξασφαλίζουν μόνιμη πυρασφάλεια, αλλά σου δίνουν χρόνο, μέχρι να καταφτάσει στο σπίτι σου η πυροσβεστική.
Οι πόρτες πυρασφάλειας μπορεί να είναι εξωτερικών ή εσωτερικών χώρων. Επίσης, μπορεί να είναι μονόφυλλες ή δίφυλλες και να έχουν διαφορετικές διαστάσεις για κάθε άνοιγμα. Φυσικά, αν πρόκειται να αγοράσεις πυράντοχη πόρτα, πρέπει να προσέξεις τις πιστοποιήσεις της και την εγγύηση του κατασκευαστή, ώστε να ξέρεις ότι είναι αποτελεσματική.

 

#4 Εγκατάστησε ολοκληρωμένο σύστημα κατάσβεσης
Εάν για κάποιο λόγο υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς, τότε ίσως θα πρέπει να εγκαταστήσετε ένα ολοκληρωμένο σύστημα κατάσβεσης / ολικής κατάκλισης.
Δεν υπάρχει ένα σύστημα που κάνει για όλες τις περιπτώσεις. Υπάρχουν διάφορα συστήματα για όλους τους χώρους με τους αντίστοιχους τρόπους λειτουργίας και με τα κατάλληλα υλικά κατάσβεσης. Τα συστήματα κατάσβεσης μπορούν να συνεργαστούν και με τους ανιχνευτές που αναφέραμε νωρίτερα ή/και με πίνακες πυρανίχνευσης.
Σίγουρα θα χρειαστείτε την καθοδήγηση και τις συμβουλές ενός τεχνικού για την κατάλληλη επιλογή.

 

#5 Μερίμνησε για το λεβητοστάσιο
Το λεβητοστάσιο είναι από τους πρώτους χώρους επικινδυνότητας για πυρκαγιά σε ένα σπίτι.
Υπάρχουν αυτόματοι πυροσβεστήρες οροφής που μπορείς να τοποθετήσεις στο λεβητοστάσιό σου και λειτουργούν αυτόματα. Ανάλογα το μέγεθος του χώρου και τον τύπο του λέβητα, ο τεχνικός/πωλητής θα σε βοηθήσει να επιλέξεις τον κατάλληλο τύπο

 


 

#Extra tip! Θυμήσου κάποιους βασικούς κανόνες πυρασφάλειας
Στη δυσάρεστη περίπτωση πυρκαγιάς στο σπίτι πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι! Εφόσον έχεις κάνει όλα τα παραπάνω, έχεις εξοπλίσει το σπίτι με τον κατάλληλο εξοπλισμό πυροπροστασίας κι έχεις μάθει πως δουλεύουν το μόνο που μένει είναι τα χρησιμοποιήσεις.
Καλό είναι να έχεις κάνει μια μικρή άσκηση ετοιμότητας μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια και να βεβαιωθείτε ότι ο εξοπλισμός (φορητοί πυροσβεστήρες, πυρίμαχες κουβέρτες κλπ) είναι προσβάσιμος από όλα τα μέλη και γνωρίζουν τη χρήση τους.

Τέλος, εάν ή φωτιά είναι μεγάλη, μη ρισκάρεις και πριν οποιαδήποτε ενέργεια, κάλεσε αμέσως την πυροσβεστική στο 199!

 

#homesafety

Recent news

Η ΜΟΒΙΑK κατακτά την πρώτη θέση στην κατηγορία «Top Industrial Export Companies»

Η ΜΟΒΙΑK κατακτά την πρώτη θέση στην κατηγορία «Top Industrial Export Companies» στη διοργάνωση – θεσμό…

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας ΜΟΒΙΑΚ 2021

Ο πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της ΜΟΒΙΑΚ έκοψε την καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη πίτα για το νέο…

Δωρεά Τάμπλετ στο Δήμο Χανίων

Aφού αφουγκραστήκαμε την ανάγκη της τοπικής κοινωνίας για προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών…

Εγγραφή
Ξεχάσατε τον κωδικό σας;